Ιστορία

Μία μεγάλη διαδρομή, γεμάτη από γλυκές και αλμυρές γεύσεις και δημιουργίες

Η εταιρία Σαβοϊδάκης μετράει σχεδόν μισό αιώνα από την ημέρα, που για πρώτη φορά, άνοιξε τις πόρτες, του πρώτου καταστήματος της, στη τοπική κοινωνία του Ηρακλείου.

Μία μεγάλη διαδρομή, γεμάτη από γλυκές και αλμυρές γεύσεις και δημιουργίες, με προϊόντα καινοτόμα που η μοναδική γεύση τους την χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Η τεράστια αγάπη του ιδρυτή της, Γιώργου Σαβοϊδάκη για την ζαχαροπλαστική ήταν η αρχή της πολύ επιτυχημένης πορείας της εταιρίας.

Με μεράκι και συνέπεια, έχει καταφέρει μέσα από αυτή την πολυετή πορεία, να κατέχει ηγετική θέση, διατηρώντας την μεγαλύτερη Κρητική αλυσίδα αρτοζαχαροπλαστείων στην Κρήτη και όχι μόνο.

Ιδρυτής και ψυχή της εταιρίας Σαβοϊδάκη, ο Γιώργος Σαβοϊδάκης, ο οποίος σε ηλικία μόλις 17 ετών, μάθαινε την τέχνη της μεγάλης του αγάπης, δίπλα στα μεγαλύτερα και πλέον καταξιωμένα ονόματα της ζαχαροπλαστικής, εκείνης της εποχής.

Το πρώτο κατάστημα στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως

Σε ηλικία 23 χρονών, ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, στο Ηράκλειο Κρήτης, μαζί με ένα μικρό εργαστήριο το οποίο απασχολούσε μόλις 2 άτομα προσωπικό.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή..

Το δεύτερο κατάστημα στην οδό Ιερωνυμάκη και εργαστήριο επί της οδού Αρχανών

Έχοντας αγκαλιάσει, η κοινωνία του Ηρακλείου, το ζαχαροπλαστείο Σαβοϊδάκης, ανοίγει το δεύτερο κατάστημα της επιχείρησης, στην οδό Ιερωνυμάκη και ένα εργαστήριο επί της οδού Αρχανών με 10 άτομα προσωπικό. Το συγκεκριμένο κατάστημα υπάρχει και σήμερα, το οποίο μόλις πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Τρίτο Ζαχαροπλαστείο στην οδό Κύπρου.

Μόλις 6 χρόνια αργότερα, εγκαινιάζεται το 3ο ζαχαροπλαστείο Σαβοϊδάκης, στην οδό Κύπρου 7. Ένα κατάστημα που χαρακτηρίστηκε πρότυπο για την εποχή.

Νέο Εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου

Στα τέλη του 1981, η μικρή επιχείρηση του Γιώργου Σαβοϊδάκη μετατρέπεται σε Ανώνυμη εταιρία, ενώ παράλληλα κατασκευάζεται το νέο εργοστάσιο της εταιρίας στην βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, σε μία έκταση 1300 μέτρων. Χαρακτηρίστηκε τεράστια καινοτομία για την εποχή, με κύρια χαρακτηριστικά, την άψογη λειτουργικότητα και τον απόλυτα σύγχρονο εξοπλισμό του. Η ολοκλήρωση της μονάδας πραγματοποιείται το 1983.

Για μία ολόκληρη δεκαετία, η ανάπτυξη της εταιρίας, ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, με απίστευτα εξαντλητικά ωράρια. Ακολούθησαν επεκτάσεις στη νέα μονάδα, άνοιξαν νέα καταστήματα. Και ενώ όλα άλλαζαν, μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, ένα μόνο στοιχείο παρέμενε πάντα ίδιο, που απλά δυνάμωνε στο πέρασμα του χρόνου. Η αγάπη για τη δουλειά, η αγάπη και η εμπιστοσύνη του κόσμου, η αναγνωρισιμότητα και τελικά η επιβράβευση. Για την γεύση, την ποιότητα, την καινοτομία της εταιρίας σε όλα τα επίπεδα, την καλαισθησία των καταστημάτων μας και πολλά άλλα.

Ανάπτυξη Χονδρικής – Είσοδος σε νέα κανάλια αγοράς

Μέσα σε αυτή την δεκαετία, η εταιρία θα ανοίξει τα φτερά της για πρώτη φορά, σε δύο τομείς / σταθμούς, που μέχρι και σήμερα κατέχει την ηγετική θέση. Συγκεκριμένα το 1993 ξεκινάει η χονδρική πώληση γλυκού και παγωτών, σε καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Αρτοποιεία Σαβοϊδάκης

Ο Γιώργος Σαβοϊδάκης, αποφασίζει το πέρασμα της εταιρίας στην αρτοποιία, με πρώτο ξεκίνημα ένα παραδοσιακό φούρνο στην οδό καλοκαιρινού. Το ψωμί Μετσόβου, ήταν το πρώτο ψωμί που έστεψε με απόλυτη επιτυχία αυτό το νέο ξεκίνημα στο χώρο της αρτοποιίας. Σήμερα, σε όλα τα αρτοζαχαροπλαστεία Σαβοϊδάκης θα βρείτε καθημερινά ……………… είδη ψωμιών και αρτιδίων.

Στα επόμενα 3 χρόνια, η αλυσίδα των αρτοζαχαροπλαστείων μεγαλώνει κατά τα 4 καταστήματα και συγκεκριμένα:

Δύο νέα καταστήματα στη Λ. Δικαιοσύνης και στη Λ. Ικάρου

Δύο νέα καταστήματα εντάσσονται στο δυναμικό της εταιρίας. Πρώτα ανοίγει το κατάστημα επί της Λεωφ. Δικαιοσύνης. Ένα από τα πιο επιτυχημένα καταστήματα των αρτοζαχαροπλαστείων Σαβοϊδάκη. Αμέσως μετά ανοίγει το κατάστημα επί της Λεωφ. Ικάρου, μία εξίσου τεράστια επιτυχία από την μόλις πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του, στη περιοχή του Ηρακλείου.

Νέο κατάστημα στη Λ. Παπανδρέου

Κάπου στη μέση της χρονιάς ανοίγει το κατάστημα της Παπανδρέου. Σήμερα το συγκεκριμένο κατάστημα έχει μεταφερθεί λίγα μέτρα παρακάτω, σε ένα ζεστό, φιλικό και με εύκολη πρόσβαση χώρο.

Νέο κατάστημα στη Λ. 62 Μαρτύρων

Εγκαινιάζεται το κατάστημα της Λεωφ. 62 Μαρτύρων, το οποίο μέχρι και σήμερα προσφέρει καθημερινά φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα πάντα με την υπογραφή Σαβοϊδάκης.

Επενδύοντας στην ανάπτυξη και την καινοτομία

Η μεγάλη ζήτηση, η επακόλουθη αύξηση της παραγωγής και η ανάγκη για πιστή τήρηση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Υγειονομικής νομοθεσίας ασφάλειας τροφίμων, οδηγεί στην οργάνωση, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων προληπτικής υγιεινής HACCP και συστημάτων ποιότητας ISO 9001:2000. Η εφαρμογή τους συνέπεσε με την ανάγκη ανασχεδιασμού των παραγωγικών εγκαταστάσεων (στη ΒΙΠΕΗ) ώστε να καλυφθούν τόσο οι απαιτήσεις παραγωγής, όσο και η συμμόρφωση με τις αρχές των συστημάτων HACCP και ISO 9001:2000.

Επέκταση μονάδας Ηρακλείου & Νέα Παραγωγική μονάδα στη Ρόδο – Το πρώτο κατάστημα Savodor στη φιλοσοφία του quick service restaurant

Ο Γιώργος Σαβοϊδάκης, ανήσυχος επιχειρηματίας και τελειομανής, προβλέπει τις ανάγκες και ξεκινάει το 2001, με ταχύτατους ρυθμούς την επέκταση της μονάδας παραγωγής από 2000 τ.μ. (που είχε φτάσει η συνολική έκταση με τις προσθήκες / επεκτάσεις των προηγούμενων χρόνων) σε 14.000 τ.μ. Ένα τεράστιο ρίσκο για μία τέτοιου είδους τεράστια επένδυση. Μία κατασκευή, μελετημένη και σχεδιασμένη με προδιαγραφές βασισμένες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα με την επέκταση της μονάδας στην Βι.Πε. Ηρακλείου, ξεκίνησε και η κατασκευή του εργοστασίου στη Ρόδο που καταλάμβανε συνολική έκταση 2.500 τ.μ. Όπως χαρακτήρισαν πολλοί, μια μικρογραφία του Ηρακλείου.

Την ίδια χρονιά η εταιρία στρέφεται σε ένα νέο τύπο καταστημάτων με την επωνυμία Savodor. Η φιλοσοφία αυτού του τύπου καταστήματος είχε να κάνει με το γρήγορο σνακ. Τέλος, εγκαινιάζεται ένα ακόμα κατάστημα στην καρδιά του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην αγορά, στην οδό 1866.

Nέο κατάστημα στο Ρέθυμνο

Το 2002 ανοίγει το πρώτο κατάστημα εκτός της Πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Ένα τεράστιο κατάστημα 700 τ.μ. που συστεγάζει και τους 2 τύπους καταστημάτων: αρτοζαχαροπλαστείο και Savodor. Ένας αστραφτερός και υπερσύγχρονος χώρος, που η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου υποδέχτηκε και αγκάλιασε ζεστά.

Η ολοκλήρωση της μονάδας Ηρακλείου, ο θάνατος του Ιδρυτή & η συνέχιση του οράματος από την οικογένεια του

Τον Σεπτέμβριο του 2004, με την ολοκλήρωση και των δύο μονάδων παραγωγής σε Ηράκλειο και Ρόδο, ο δημιουργός και ψυχή της εταιρίας Γιώργος Σαβοϊδάκης φεύγει σε πολύ νέα ηλικία, χωρίς να ολοκληρώσει όλα όσα είχε σκεφτεί και ονειρευτεί. Ωστόσο, αν και πολύ νέος, μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, κατάφερε να αφήσει ένα πολύ μεγάλο έργο, ένα όραμα δίχως τέλος, που μέχρι και σήμερα η οικογένεια του είναι εδώ και συνεχίζει με το ίδιο πείσμα και ενθουσιασμό. Έτσι από το 2004 στο τιμόνι της εταιρίας βρίσκεται η σύζυγος του Εύα Σαβοϊδάκη μαζί με τα δύο από τα 3 τους παιδιά Ιζαμπέλλα και Νίκο Σαβοϊδάκη .

Την ίδια χρονιά στο δυναμικό της εταιρίας εντάσσονται άλλα 4 καταστήματα και η εταιρεία πιστοποιείτε για την εφαρμογή του συστήματος Ποιότητας ISO 9001:2000 από τον φορέα TUV HELLAS.

Νέα καταστήματα στη Λ. Θερίσου και στις Αρχάνες – Πιστοποίηση HACCP

Η χρονιά ξεκινάει με δύο νέα καταστήματα στην οδό Θερίσου και στην περιοχή των Αρχανών.

Στις 31/3/2005 πιστοποιήθηκε η εφαρμογή του συστήματος προληπτική υγιεινής τροφίμων HACCP (πρότυπο ΕΛΟΤ 1416) . Επενδύοντας στην Διασφάλιση των απαιτήσεων άριστης ποιότητας και υγιεινής, οργανώθηκε εξειδικευμένη ομάδα Διαχείρισης HACCP με συντονιστή τον Διευθυντή Διαχείρισης Ποιότητας προκειμένου να ελέγχεται ποιοτικά και υγειονομικά όλο το φάσμα των διαδικασιών Παραγωγής από την προμήθεια των Α’ & Β’ υλών έως την διακίνηση των τελικών προϊόντων στους πελάτες μας.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος HACCP υποστηρίχθηκε με την συνεργασία της Μονάδας Μικροβιολογίας Τροφίμων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και από άλλα εξειδικευμένα Διαπιστευμένα Ιδιωτικά εργαστήρια. Μέσα από όλες τις παραπάνω διαδικασίες η Εταιρεία ξεκινάει την τροφοδοσία ξενοδοχειακών αλυσίδων, μονάδων μαζικής εστίασης, νοσοκομεία, στρατιωτικών μονάδων, S/M, καφετέριες κ.ο.κ. Η μονάδα Ηρακλείου διαθέτοντας τον πιο σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό, είναι έτοιμη να υλοποιήσει το όραμα του ιδρυτή της. Με τεράστιες δυνατότητες παραγωγής, να καλύψουν όχι μόνο την αγορά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και την αγορά του εξωτερικού.

Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, η εταιρία Σαβοϊδάκης ευθυγραμμισμένη με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις καταναλωτικές ανάγκες, αναπτύσσει νέες κατηγορίες προϊόντων, νέες υπηρεσίες, αναβαθμίζει και συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων

42 χρόνια πριν ξεκινούσαμε με ένα μικρό μαγαζάκι κάπου στην Κυρίλλου Λουκάρεως..

 42 χρόνια μετά, 18 μαγαζιά, 300 εργαζόμενοι, εκατοντάδες καθημερινά φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα,100.000 ευχαριστημένοι πελάτες, 2 υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής με συνεχή αναβάθμιση, ανανέωση, εξέλιξη.

 Είμαστε εδώ, μία ομάδα ανθρώπων, μία οικογένεια, που καθημερινά δημιουργεί, σχεδιάζει, αλλάζει, πρωτοτυπεί… Είμαστε εδώ γιατί πολύ απλά αγαπάμε αυτό που κάνουμε, χωρίς ποτέ να εφησυχάζουμε.. Γιατί το «καλό» μπορεί πάντα να γίνει «καλύτερο»!!!!

 

Back to top
¨